ssss
malinaa18: maturalne prosz eo pomoc koeldzy maturzysci sama jutro ja zdaje poziom podstawowy
Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką, której jedna ściana ma jedno oczko, dwie
ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia: liczby oczek otrzymane w obu rzutach różnią się o 1.
4 maj 19:13
nauczyciel_p_bozena: sluchajcie czytajac te forum i roznorodne pytania dotyczace matury to moge smialo stwierdzic iz
nie bedzie zadan z rachunku prawdopodobienstwa jak i z kombinatoryki ( dwa podobne tematy ). W
wielu szkolach nie bylo przerabionych powyzszych tematow a w programie nauczania te tematy sa
zaznaczone w kuleczko

wiec tak jakby sa dodatkowe pod poziom rozszerzony . Nie ma czego sie
bac jesli jestes slaba/y z tej dziedziny matematycznej . Pozdrawiam
4 maj 19:16
malinaa18: a mogłaby pani przyblizyc jakie typu zadani moglyby byc i podac przyklad
4 maj 19:23
Svanar: niestety nie sadze ze ma pani racje.... ja jestem pewny na 70−80% że będzie z tego zadnie
4 maj 19:24
Nikka: może raczej coś z reguły mnożenia, ewentualnie coś prostego z klasycznej definicji
prawdopodobieństwa...
4 maj 19:25
Svanar: ale jednak mysle ze bedzie
4 maj 19:26
Wydi: na 99,9% jest zadanie z rachunku LUB kombinatoryki, Ci co układali zadania nie pracują w szkole
i jest to im obojętne czy uczniowie przyswoili i zapoznali się z programem
4 maj 19:26
ziomal: na stowe bedzie cos takiego
4 maj 19:28
malinaa18: no dobra to umie ktos je rozwiazac?
4 maj 19:29
Svanar: | | 10 | |
a masz wynik ? mi wychodzi |
| |
| | 36 | |
4 maj 19:30
malinaa18: ma byc 4/9
4 maj 19:32
malinaa18: tyle ze ta duza omega to chyba 196 bo 1 scaina− 1 oczko 2 scainy −4 oczka 3 sciany−9 oczek
4 maj 19:33
Svanar: aj... przepraszam.... nie doczytalem zadania
4 maj 19:34
malinaa18: spoko
4 maj 19:38
malinaa18: wytlumacz mi jak obliczyc zdarzenie elementarne
4 maj 19:39
Svanar: omega = 6*6
jesli na jednej kostce wypadnie 2 to na drugiej musi wypasc 1, ale poniewaz sa 2 dwójki i mozna
zmieniac kostki to 2*2*1 = 4
jesli na jednej wypadnie 3 to na drugiej musi wypaść 2, ale sa 3 trójki i 2 dwójki i tez mozna
zmieniac kostki to 3*2*2 = 12
moc A to 4+12 = 16
| | 16 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| .... ja to tak widze |
| | 36 | | 9 | |
4 maj 19:41
malinaa18: aha rozumiedzieki
4 maj 19:44