Krotkie
Humanista:

Ta dwójka to oczywiscie minus dwa, ale nie potrafiłem wprowadzić tego minusa

Prosze o
wskazanie nierówności, ktora opisuje sume przedziałów zaznaczonych na osi liczbowej.
4 maj 18:14
Lothar: |x−2|>4
4 maj 18:15
Svanar: |x−2|>4
4 maj 18:16
kdk: dlaczego od 4
4 maj 18:16
Humanista: moze ktos napisac jak do tego doszedł?
4 maj 18:26
Svanar: z interpretacji geometrycznej wartosci bezwzglednej
4 maj 18:27
in_flames: jak Svanar domyśla, dalej nie wiem jak to jest zrobione, wiec prosiłbym o prosty jezyk
4 maj 18:32
Humanista: Potrafi ktos wyjasnic?
4 maj 18:39
Godzio:
|x − x
o| = a => odległość od x
o jest równa a
|x − x
o| < a => odległość od x
o jest mniejsza niż a
|x − x
o| > a => odległość od x
o jest większa niż a
| | 6 − 2 | |
xo to środek między 6 i −2 => xo = |
| = 2, a "a" to odległość od xo do 6 i −2 |
| | 2 | |
6 => x
o −> a = 4
|x − 2| > 4 ponieważ odległość od x
o jest większa niż 4
4 maj 18:40
Lothar: |x−a|>b a − środek pomiędzy punktami ( w tym przypadku −2 i 6 )
b − odległość środka między punktami od jednego z tych punktów
4 maj 18:41
Svanar:
liczymy środek miedzy −2 a 6
od 2 do 6 sa 4 jednoski
od 2 do −2 sa tez 4 jednoski
wiec odległość to
|x−2| = 4
ale u Ciebie nie jest równa, tylko wieksze od tego, wiec
|x−2| >4
4 maj 18:42