asa
Ania: 4% liczby x jest równe 6 zatem
a)x=150 b)x<150 c)x=240 d) x>240
prosze o rozw. ze szczegółami
4 maj 18:57
Godzio:
4% * x = 6
4x = 600
x = ...
4 maj 18:58
MeG: A.
4 maj 18:58
AG: 4% 6
100% x
układamy proporcje:
4%x=600% (procenty się skrócą)
x=150. odp.A
4 maj 18:59
Agnieszka: dany jest prostokąt o bokach a i b .zmniejszamy długość boku a o 10% oraz zwiększamy długość
boku b o 20% wyznacz stosunek a łamane przez b jeżeli wiadomo że otrzymany prostokąt ma taki
sam obwód jak prostokąt wyjściowy!
29 maj 18:25
Agnieszka: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
29 maj 18:29
jerey: 1 wszy prostokąt
boki: a,b
2 gi prostokąt
a*10%⇒0,1a
a−0,1a=0,9a
b*20%=0,2b
b+0,2b=1,2b
OB
1= 2a+2b
OB
2=2*0,9a+2*1,2b⇒1,8a+2,4b
OB
1=OB
2
2a+2b=1,8a+2,4b
2a−1,8a=2,4b−2b
0,2a=0,4b/:b
...............................................
30 maj 11:13