ostrosłup
Paulina: W ostrosłupie którego kraędzie boczne mają długość k=13 podstawa jest prostokątem o bokach a=8
i b=6 oblicz:
− długość wysokości tego ostrosłupa i długość wysokości ścian bocznych
− objętość i pole całkowite
4 maj 16:28
Rumpfy:

najpierw z pitagorasa przekatna prostokata. Polowa tej przekatnej wysokosc H, i krawedz sciany
bocznej tworza trojkat protokatny, lecisz z pitagorasa
w ogole tutaj niewiadome liczysz tylko z pitagorasa.. Nic nadzwyczajnego
4 maj 17:21
Paulina: dzięki
4 maj 18:17
Paulina: ale z tego co tu napisałeś to wychodzi mi inny wynik niż w odp
4 maj 18:22
Rumpfy: pamietasz o tym, ze podstawa to prostokat a nie kwadrat, i ma 2 rozne wymiary scian
4 maj 18:25
Paulina: przekątna wychodzi 10 połowa 5 a H ma byc 12
4 maj 18:26
Paulina: no wiem wiem ale jeśli licząc z wzoru d=√a2+b2 to wychodzi 10
4 maj 18:27
Paulina: aaa juz wiem mam wyszło mi 12
4 maj 18:32