matematykaszkolna.pl
trapez Anna: rysunekJeszcze mam pytanie z tym zadaniem: Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB ll CD. Udowodnij, że ∡AED = ∡BAE + ∡CDE Z tym to juz kompletnie sobie nie radze, bo udowadnianie, wykazywanie czegos to dla mnie czarna magia. Rysuje ten trapez no i nie widze co w nim jest nie tak.
4 maj 20:31
Rumpfy: rysunek
4 maj 20:35
Svanar: rysunek dorysowuje pomocnicza prosta: przechodzaca przez punkt e i roznoległa do podsatwy α katy ktore zaznaczyłem sa naprzemianległe... ∠BAE = ∠FEA ∠CDE = ∠FED wiec ∠AED = ∠FEA + FED widac wiec ze to prawa
4 maj 20:36
Anna: i to wystarczy? przepraszam, ze sie pytam, ale boje sie juz wszystkiego to jakas cecha przystawania czy cos? tzn katy β leza na przeciw siebie i sa takie same?
4 maj 20:38
Rumpfy: zapomnialem dodac kolejnej wpolrzednej F, jest ona na przecieciu czerownej lini przerywanej i lewego ramienia. BAE = AEF CDE = DEF AEF + DEF = DEA BAE + CDE = DEA <− udowodniona teza
4 maj 20:38
Svanar: to sa katy naprzeciwległe... wystarczy emotka bo jak podstawisz potem to wyjdzie twoja teza
4 maj 20:39
Anna: hmm, no w sumie racja, ale jutro to chyba bede musiala biedna skupic wszystkie szare komorki i to zauwazyc..
4 maj 20:41
Anna: dzieki wam bardzo, ale to juz chyba zmeczenie materialu jest i nie kontaktuje
4 maj 20:42
Svanar: oj tam emotka dasz rade poprawka... damy rade
4 maj 20:43
Rumpfy: //edit wszyscy damy rade xD
4 maj 20:43
Anna: no damy rade, tylko jeszcze pytanie jak
4 maj 20:46