trapez
Anna:

Jeszcze mam pytanie z tym zadaniem: Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB
ll CD. Udowodnij, że
∡AED = ∡BAE + ∡CDE
Z tym to juz kompletnie sobie nie radze, bo udowadnianie, wykazywanie czegos to dla mnie czarna
magia. Rysuje ten trapez no i nie widze co w nim jest nie tak.
4 maj 20:31
Rumpfy:
4 maj 20:35
Svanar:

dorysowuje pomocnicza prosta: przechodzaca przez punkt e i roznoległa do podsatwy α
katy ktore zaznaczyłem sa naprzemianległe...
∠BAE = ∠FEA
∠CDE = ∠FED
wiec ∠AED = ∠FEA + FED
widac wiec ze to prawa
4 maj 20:36
Anna: i to wystarczy? przepraszam, ze sie pytam, ale boje sie juz wszystkiego

to jakas cecha
przystawania czy cos? tzn katy β leza na przeciw siebie i sa takie same?
4 maj 20:38
Rumpfy: zapomnialem dodac kolejnej wpolrzednej F, jest ona na przecieciu czerownej lini przerywanej i
lewego ramienia.
BAE = AEF
CDE = DEF
AEF + DEF = DEA
BAE + CDE = DEA <− udowodniona teza
4 maj 20:38
Svanar: to sa katy naprzeciwległe... wystarczy

bo jak podstawisz potem to wyjdzie twoja teza
4 maj 20:39
Anna: hmm, no w sumie racja, ale jutro to chyba bede musiala biedna skupic wszystkie szare komorki i
to zauwazyc..
4 maj 20:41
Anna: dzieki wam bardzo, ale to juz chyba zmeczenie materialu jest

i nie kontaktuje
4 maj 20:42
Svanar: oj tam

dasz rade

poprawka... damy rade
4 maj 20:43
Rumpfy: //edit
wszyscy damy rade xD
4 maj 20:43
Anna: no damy rade, tylko jeszcze pytanie jak
4 maj 20:46