| 4cosx | ||
3sinx=4cosx /:3 ⇒ sinx= | ||
| 3 |
| 4cosx | ||
Wstawiamy to sinx= | do jedynki trygonometrycznej i mamy: | |
| 3 |
| 42cos2x | |
+cos2x=1 | |
| 32 |
| 16cos2x | |
+cos2x=1 teraz chcemy dodać to co jest po lewej stronie, czyli szukamy wspolnego | |
| 9 |
| 16cos2x | 9cos2x | ||
+ | =1 Teraz wolno mi to dodać do siebie ![]() | ||
| 9 | 9 |
| 25cos2x | 9 | ||
=1 /* | |||
| 9 | 25 |
| 9 | ||
cos2x= | /teraz pierwiastek z tego, no i: | |
| 25 |
| 3 | ||
cosx= | ||
| 5 |
| 3 | ||
3sinx=4* | ||
| 5 |
| 12 | ||
3sinx= | /:3 | |
| 5 |
| 4 | ||
sinx= | ||
| 5 |
| 3 | 4 | 7 | ||||
No i na koniec: sinx+cosx= | + | = | ![]() | |||
| 5 | 5 | 5 |