a
GOSIA: Godzio, Rumpfy proszę pomóżcie z zadaniem. W ciągu. geometrycznym a3=8, a7=12. wyznacz
pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu. z komentarzem . dzięki
4 maj 20:03
Nikka: korzystasz ze wzoru na n−ty wyraz ciągu geomet.
a
n = a
1q
n−1
a
3 = a
1q
2
a
7 = a
1q
6
a
1q
2 = 8
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a1q6 = |
| → 8q4 = |
| → q4 = |
| → q = |
| lub q = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 16 | | 2 | | 2 | |
4 maj 20:24
Rumpfy: 
czuje sie wyrozniony xD
4 maj 20:24
Nikka: sprawdź lepiej czy się nie pomyliłam w obliczeniach (bo liczyłam w pamięci)
4 maj 20:27