matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
b
Michałłłł:
Na boku BC trójkąta ABC wybtano punkt D tak by [∡ CAD]=[∡ ABC]. Odcinek AE jest dwusieczną kąta DAB. udowodnij ze [AC]=[CE]
4 maj 18:02
Godzio:
γ = 180 − α − β δ = 180 − γ = β + α trójkąt AEC jest równoramienny więc AC = CE
4 maj 18:07