a
Ela: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkołem o promieniu 12cm. Podstawa tego stożka
jest kołem o promieniu:
a) 12cm b)6cm c)3cm d)1cm
4 maj 16:40
Rumpfy: B) 6
4 maj 17:09
Ela: 
Rumpfy proszę o rozwiązanie. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkołem o
promieniu 12cm. Podstawa tego stożka jest kołem o promieniu: a) 12cm b)6cm c)3cm d)1cm
4 maj 17:26
robinka: Pb=πrl
πl
2*α/360=πrl
12
2*0,5=r*12
r=6cm
4 maj 17:30
Rumpfy:

| | 2π*r | |
Obwod tego polkola = |
|
|
| | 2 | |
Obwod podstawy na ktorej zbudowany byl stozek to 2 π r`
Oba obwody sa rowne zatem
π*12 = 2 π r`
r` = 6
4 maj 17:30
Godzio:

r= 12
2πR = πr
R = ..
4 maj 17:31