prawdopodobienstwo
czekoladoweusta: Prooosze bardzo o pomoc! Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...2010} wylosowano jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosowano liczbę podzielną przez 11 lub przez 7.
4 maj 21:11
Łukasz: najpierw policz ile jest liczb podzielnych przez 11 lub 7
a później
iloscliczbpodzielnychprzez11lub7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2010
4 maj 21:16
Svanar: z jednym wyjatkiem, musisz wyrzucic liczby podzielne przez 11 i 7 bo te liczby liczysz
dwukrotnie
4 maj 21:16
sylwia: co? bu nie kumam tego...
4 maj 21:16
czekoladoweusta: no ale jak je policzyc?
4 maj 21:17
4 maj 21:19
Łukasz: tak, svanar ma racje
4 maj 21:20
Lucyna: wiesz ile wynosi omega, więc potrzebujesz tylko wiedzieć ile w tym zbiorze jest liczb
podzielnych przez 7 i przez 11. największa podzielna przez 7 to 2009 czyli mamy 20097 =
287 liczb podzielnych przez 7 tak samo dla 11 największa podzielna przez 11 to 2002,
200211 = 182 liczb podzielnych przez jedynaście.
Zaten nasz zbiór ma 182+287 = 469 elementów
P(A)= 4692010
4 maj 21:22
Svanar: ale np. 77 liczysz 2 razy w Twoim rozwiązaniu

chyba że ja źle patrze
4 maj 21:22
Bystysz: Nie, zwróćmy uwagę na zdanie Svanara. Przykład

Liczbę 77 policzyliśmy dwukrotnie.
4 maj 21:24
sylwia: DOBRA JA SIE NAWET TEGO NIE STARAM ZROZUMIEC... OMINE TO ZAD JUTRO ...
4 maj 21:24
Svanar: to wkoncu dobrze mowie czy zle ?
4 maj 21:24
Lucyna: Svanar ma rację, więc te które dzielą się przez 7 i 11, czyli dzielą się przez 77,
20277=26 czyli A musimy pomniejszyć o 26
Teraz P(A)= 4432010
4 maj 21:26
Bystysz: Według mnie dobrze, też zawsze uważałem, żeby nie liczyć dwukrotnie, a przecież dzieląc 2010 na
11 otrzymujemy 182,blabla więc mamy 182 liczby wśród których jest 77, oraz 2010:7 = 287,blabla
czyli 287 wśród których jest liczba 77. Policzyliśmy ją podwójnie.
4 maj 21:26
Lucyna: dobrze, że ktoś czuwa, nie powinnam robić zadań z prawdopodobieństwa

zawsze się w nim myliłam
4 maj 21:27
olaaa: niech ktos to wytlumaczy
4 maj 21:32
dan: ja już wiem już wam piszę
4 maj 21:35
dan: jeszcze dzielicie 2002/77(nww 7 i 11) i wam wychodzi 26 wtedy to 469 − 26=443 i macie
4 maj 21:36
dan: nie zauważyłem, że lucyna też to pisała
4 maj 21:37
Bystysz: Ile liczb podzielnych przez 7 jest w zbiorze? 2010:7 = 287,14.. czyli 287. Ile jest podzielnych
przez 11

2010:11 = 182,72... czyli 182. Jednak robiąc tak niektóre liczby policzyliśmy dwa
razy np. liczbę 77. Należy od (287 + 182) odjąć tyle liczb ile policzyliśmy drukrotnie. Ile
ich jest

Liczby podzielne przez 11 i 7 to te podzielne przez 77 czyli 2010:77 = 26.10..
czyli 26. Liczymy 287+182 − 26 = 443. Omega to 2010, więc 443/2010
4 maj 21:38
Bystysz: Zanim każdy z nas to napiszę to inni już wysyłają objaśnienia
4 maj 21:39
Łukasz: Bystysz:

DDDDDDDDDDDDDDDDD
4 maj 21:39
angelika: dzieeeeeki wielkie

mistrzowie

! to teraz pytanie kto usiadzie ze mna na maturze

?
4 maj 21:41
patryk:

no to tak to ma wyglądać
30 wrz 17:29