jak to rozwiązać-wytłumaczcie
Ines: proszę wytłumaczcie jak to zrobić iloraz 32−3 : (18)4 jest równy
(podobno wynik będzie 2−3 )
4 maj 18:10
dan: tak jest 2 do −3
4 maj 18:13
kos: 32= 2
5 18= 2
−3
to 32
−3= (2
5)
−3= 2
−15
(
18)
4= ( 2
−3)
4= 2
−12
| | 2−15 | | 1 | |
mamy: |
| = 2−15*212= 2−3= |
| |
| | 2−12 | | 8 | |
4 maj 18:15
dan: bo wyjdzie ci 2
15 i 2{−12}
4 maj 18:15
dan: −15*
4 maj 18:16
kasieńka:): 32−3= (25)−3 = 2−15
(1/8)4= (1/23)4= (1/2)12= 2−12
Więc:
2−15: 2−12= 23
4 maj 18:21
kos:
odp: 2
−3 ......
kasieńka
4 maj 18:22
kasieńka:): 2
−15 / 2
−12 = 2
−15 * 2
12= 2
−3
4 maj 18:25
luk: Jeżeli trójkąt jest równoramienny, to jeden z kątów jakie dwusieczna kąta przy podstawie tworzy
z przeciwległym ramieniem jest trzy razy większa od kąta między tą dwusieczną a podstawą
trójkąta równoramiennego. Pliiis niech ktoś mi to uzasadni.
4 maj 19:02
Ines: to zadanie z próbnej matury z matmy listopad 2009,zadanie czwarte.
4 maj 19:55
Ines: dzięki
4 maj 19:57