nierówność wymierna
sir b:
|4x+11/x+1|≥3 (ta nieróność to ułamek

)
Prosiłbym o rozpisanie warunków, bo zapomniałem jak sie takie coś robi, i posłuży mi to jako
przykład
4 maj 15:42
sir b: pomoże ktoś?
4 maj 16:04
robinka: 4x+11/x+1≥3 v 4x+11/x+1≤−3
zał x≠0
4x+11/x−2≥0 v 4x+11/x+4≤0
| 4x2+11−2x | | 4x2+11+4x | |
| ≥0 v |
| ≤0 |
| x | | x | |
tylko x jest w mianowniku ?
4 maj 16:08
sir b: tak
4 maj 16:14
kos:
| | 4x+11 | |
Jest, tak? I |
| ≥3
|
| | x+1 | |
czy tak: I4x+
11x+1I ≥3
4 maj 16:17
sir b: @kos
pierwszy wariant
4 maj 16:24
sir b: iiiiiiiii
4 maj 16:32
Iwona: rozpatrujemy dwa przypadki:
1. 4x+11x+13≥3 /x
czyli 4x2+11+13x≥3x i rozwiazujemy ta nierownosc kwadratowa
2. 4x+11x+13≥−3 /x
czyli 4x2+11+13x≥−3x i rozwiazujemy ta nierownosc kwadratowa
rozwiazaniem nierownosci modulowej jest suma rozwiazan z przypadku 1 i 2
4 maj 16:33
sir b: iwona, chodzi o :
4x+11
|−−−−−−−−|≥3
x+1
4 maj 16:37
michał: proponuje pomnozyc mianownik przez odwrotnosc

x−1
4 maj 16:42
marek:
| 4x+11 | | 4x+11 | |
| ≥3 v |
| ≤−3 |
| x+1 | | x+1 | |
4x+11≥3(x+1) v 4x+11≥−3(x+1)
x≥−8 v x≤−2
czyli x∊<−8,−2>
4 maj 16:46
kos: załozzenie: x ≠ −1
| 4x+11 | | 4x+11 | |
| ≥3 lub |
| ≤ − 3
|
| x+1 | | x+1 | |
| 4x+11−3(x+1) | | 4x+11+3(x+1) | |
| ≥0 lub |
| ≤0
|
| x+1 | | x+1 | |
| | x+8 | | 7x+14 | |
|
| ≥0 lub |
| ≤0
|
| | x+1 | | x+1 | |
zamieniasz na iloczyn:
(x+8)(x+1) ≥0 lub ( 7x+14)(x+1) ≤0
x€( −∞, −8> U
(−1, ∞) U < −2, −1
)
bo x≠ −1
odp: x€ ( −∞, −8> U< −2, −1) U ( −1, ∞)
4 maj 16:46
brg2104: pan kos zrobił poprawnie, naprawde wielkie dzięki

@marek
robiłem wczesniej tak samo i wyszło mi to samo, zatem zawitałem na forum
4 maj 16:51
robinka: | 4x+11 | | 4x+11 | |
| ≥3 v |
| ≤−3 zał= x+1≠0 x≠−1 |
| x+1 | | x+1 | |
| 4x+11−3x−3 | | 4x+11+3x+3 | |
| ≥0 v |
| 0 |
| x+1 | | x+1 | |
| | x+8 | | 7x+14 | |
|
| ≥0 v |
| ≤0 |
| | x+1 | | x+1 | |
x+8=0 v x+1=0 v 7x+14=0 v x+1=0
x=−8 v x=−1 v x=−2 v x=−1
x∊(−
∞,−8>v <−2,+
∞)\{−1}
4 maj 16:56
brg2104: a teraz robiłem podobny przykład tyle że z innej książki i rozwiązaniem jest część
wspólna..........
oto on:
3x+7
|−−−−−−−−−−−−−|<1
x−5
rzuci ktoś okiem ?
wg. odpowiedzi (−6;−1/2) a mi wychodzi całkiem odwrotnie...........
4 maj 17:13
kos:
załozenie; x ≠ 5
| | 3x+7 | | 3x+7 | |
|
| < 1 i |
| > −1
|
| | x−5 | | x−5 | |
| | 3x+7 −x +5 | | 3x+7+x −5 | |
|
| <0 i |
| > 0
|
| | x−5 | | x−5 | |
( 2x +12)(x−5)<0 i ( 4x+2)(x−5) >0
x€ ( −6, 5) i x€ ( −∞, −
12) U ( 5, 0)
część wspólna : ( bo masz spójnik "i "
odp:
x€ ( −6, −12)
4 maj 17:25
kos:
poprawiam chochlika ;
powinno być w tej drugiej: x€ ( −∞, −
12) U ( 5,
∞)
4 maj 17:26
brg2104: to kiedy mam spójnik 'i' a kiedy 'lub'

w pierwszym przykładzie rozwiązaniem jest suma, a w tym iloczyn, przykłady są przecież
analogiczne, skąd ta rozbieżność
4 maj 17:28
brg2104: widzisz mi wyszło tak samo , a w książce jest przedział x€ ( −6, −1/2)

czyżby oni się machneli ?
4 maj 17:29
kos:
odp: jest taka : x€ ( −6, −12)
poprawiony przeze mnie jest tylko zapis drugiej nierównosci oczywiście !
wyjasniam:
jezeli masz I aI < c to spójnik "i" −−− tu wybierasz cz. wspólną
a jezeli I aI > c to spójnik "lub" −−−tu sumę przedziałów
4 maj 17:35
brg2104: możesz jeszcze napisać czym jest a i c
4 maj 17:39
brg2104: ?
4 maj 17:51
kos:
np: I x −1 I < 4 −−−−− tu spójnik "i"
I 2x +3I > 2 −−−−− tu spójnik "lub"
to zależy poprostu od zwrotu nierówności
4 maj 18:01