oblicz
xXXXXXx: w rownoległoboku o obwodzie 100cm różnica długosci dwoch sasiednich bokkow wynosi 18.Wynika
stąd ze krotszy bok ma?
4 maj 20:21
daga: 2a+2b=100
a+18=b
z tego układ równań, a jest krótszy wiec wynosi 16
4 maj 20:30
Jony: dwa sąsiednie boki mają w sumie 50cm, z czego jeden z nich jest o 18cm dłuższy, stąd −
50cm=x+(x+18)
4 maj 20:31
Maja: Jak dla mnie :
2a+2b=100cm , gdzie bok a i b różnią się od siebie długością 18cm
szukasz takich liczb aby poprzez podstawienie wyszedł wynnik
2*16+ 2*34 = 100
32+68=100
Jeżeli przyjełam że bok a wynosi 16 to bok b jest dwa razy dłuższy
4 maj 20:32
daga: 2 razy 16 to nie jest 34 tylko 32 wiec czemu 2 razy dłuższy ?
4 maj 20:37
Jony: @daga pewnie skrót myślowy

ale faktycznie lepiej nie wprowadzać w błąd
a − krótszy bok
b − dłuższy bok
2a+2b=100 /:2
a+b=50
b=a+18
a+a+18=50
2a=32
a=16
b=18+16=34
4 maj 20:41