matura
martyna159: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg
jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
miasta A i jechał z prędkością o 9 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
4 maj 16:50
Godzio: wpisz w szukaj "dwa pociągi" i poszukaj swojej treści , już kilkanaście razy było to zadanie
4 maj 16:55
Anulka: A B
S=540
t+1 t
v−9 v
1/2 S=540/2=270
no i robisz teraz ze wzoru: S=V*t
270=(t+1)(v−9)
dalej już chyba potrafisz?
4 maj 16:58
martyna159: nie bardzo mozesz pomuc
4 maj 17:10
nick:
A B
t1=t2+1h t2
V1=V2−9km/h V2
S=270 km S=270km
Szukane: V=?
t1=t2+1h
| | s | |
(a jak wiadomo t= |
| więc podstawiamy pod t droge przez prekość) |
| | t | |
4 maj 18:09
nick: to nie jest dokończone,czekaj i jeszcze ise pomyliłam
4 maj 18:09
nick: ***
więc podstawiamy pod t droge przez prekość)
| | 270 | | 270 | |
|
| = |
| + 1 / * V2(V2−9) |
| | V2−9 | | V2 | |
270V2=270(V2−9)+V2(V2−9)
270V2=270V2−2430+V2
2−9V2
−V2
2+270V2+9V2−270V2+2430
−V2
2+9V2+2430
z tego liczysz delte
pierwiastek z delty = 99
V1=54
V2= −45 i jest to sprzeczność
Więc podstawiam
V1=V2−9km/h
54=V2−9km/h
54+9=V2
63=V2
4 maj 18:16