trygonometria - moja bolączka...
smigacz: Jeżeli kąt α jest ostry i tgα=0,5 , to:
a. α>45º
b. α<30º
c. α=60º
d. α>60º
prosze o pomoc i jesli to mozliwe to wytlumaczenie o co chodzi
4 maj 16:31
Rumpfy: B
odczytujesz z tablic
4 maj 16:33
smigacz: nie czaje, bo nie ma tam nic doslownie w tych tablicach, a z trygonometrii jestem nad wyraz
ciemny
4 maj 18:48
smigacz: pomoze ktos?
4 maj 19:05
ana:

tgα=0,5
Odczytujesz z tablic funkcji trygonometrycznych
odp.B
4 maj 20:10
aaa: w tablicach pisze wyraźnie że tgα≈0,5 to 27 stopni, czyli α<30 stopni
4 maj 21:02