Po wykonaniu działania
jaśko: | | x−2 | | x | |
1.Po wykonaniu działania |
| + |
| wyrażenie ma postać. |
| | x | | x+2 | |
| | 2x−4 | | x | |
2.Liczby całkowite nieujemne spełniają nierówność |
| + |
| <=0, to: |
| | 4 | | 2 | |
3.Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2+8x+2, gdy x E <−1,4>, to:
4.Liczba dodatnich wyrazów ciągu a
n=1−
14n jest równa:
5.Liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x+2)
2+(y−3)
2=4 z osiami układu współrzędnych
jest równa:
6.Na ile sposobów przedszkolanka może rozdzielić 8 różnych zabawek między Jacka i Agatkę,
jeżeli każde z nich dostanie tyle samo zabawek?
7.Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB dł 12, CD dl 8 i ramieniu dł 6.
Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Dl odcinka AS jest równa:
8.Tworząca stożka ma dł 8
√2 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz objętość
stożka.
2 maj 21:38
kalafiorowa:
| | (x−2)(x+2)+x*x | | x2−4+x2 | | 2(x2−4) | |
1. |
| = |
| = |
| = |
| | x(x+2) | | x(x+2) | | x(x+2) | |
| | 2(x+2)(x−2) | | 2(x−2) | |
|
| = |
| |
| | x(x+2) | | x | |
2 maj 21:42
malinaa18: 5. odczytujesz sobie wspolrzedne srodka okregu czyli S=(−2;3) i promien r=2 rysujesz sobie na
ukladznie iwychodzi ze ma 1 punkt wspolny
2 maj 21:48
kalafiorowa:

8.
l=8
√2
2 maj 21:48
ciezka:

8. l = 8
√2
h=?
8*2 = 2h //2
8=h
a z właściwości trójkątów wiemy ,że r =8
πr
2 = 64π
dalej wystarczy wstawić do wzoru na V
2 maj 21:52
malinaa18: to tak rysujesz sobie bierzesz sobie z tego trojkat prostakny gdzie z tamta liczysz sin45
stopni i masz tam ze H=8 potemz pitagorasa liczysz r i wychodzi 8 podtawaisz pod wzor
wychodzi (512/3)π
2 maj 21:54
malinaa18: kurde ze wam sie chcilao rrysowacxdxd
2 maj 21:55
ciezka: nawet nie musisz liczyć z pitagorasa, wystarczy wiedzież ,że jeśli jeden kąt w trójkącie
prostokątnym ma 45 stopni to drugi tez , czyli są równoramienne.
2 maj 21:55
jaśko: | | 2x2−4 | |
odp do zadania 1. |
| |
| | x(x+2) | |
3 maj 12:00
maturzystka: zad 7 narysuj sobie trapez,przedłuż do punktu s w którym przetną ci się dwa przedłuzenia i z
twierdzenia talesa: x+6/12= x/8 pomnóż na krzyża i wynik dł AS wynosi 18, zad 5 wystarczy
sobie podstawić z naszych tablic maturalnych czyli słynnych wzorków do równiania okregu
(x−a)kwadrat + (y−b)kwadrat= promień kwadrat stąd wychodzi ze promień jest równy 2,
natomiastśr okregu (−2,3) czyli jego współrzędne,narysuj wykres, ulokuj srodek okręgu a potem
zobaczysz jeden pkt wspólny z osią OY gdyż nasz okrag nie jest tak duzy by sięgnąc
gdziekolwiek dalej, zad 4 są trzy takie ciagi, za n trzeba podstawić zawsze numer
ciągu,odpowiednio 1, 2, 3 i dzieki temu ładnie sobie wyliczysz, że nie może byc 4 ciag gdyz
bedzie już równy zeru, w zad 3 nalezy liczby z przedzialu podstawiać sobie pod nasz x, jak
nazwa pokazuje f(x)= ... czyli podstawiam −1, 4 ale chce zobaczyć czy w tym zbiorze nie ma
czegoś co nas by zaskoczyło, czyli np.podstawiam tez z tego zbioru 2czy 3,albo 0, najmniejsza
wartość −8 największa zaś 10. mam nadzieję, że trochę pomogłam, nie umiem jedynie zadania z
zabawkami mam nadzieję, że sie odwdzięczycie
4 maj 20:31