proste
aaaaa: rownania prostych...
napisz równanie stycznych do okregu o rownaniu x
2+y
2−6x−4y+3=0 przechodzacych przez pkt
A(−4,3)
dziwne wyniki mi wychodza poniewaz nie 2 tylko jedna prosta czy ktos moze mi pomoc

/
4 maj 18:05
ziomal: x2+y2−6x−4y+3=0⇒(x−3)2+(y−2)2=10
A(−4,3)
korzystajac z y=ax+b wyznacz rownanie
4 maj 18:08
aaaaa: no tak zrobilem ale nie wychodzi plz pomoz mi
4 maj 18:11
Lothar: wyznaczasz odległość między środkiem okręgu, a punktem A, zauważasz że styczna to prosta
prostopadła do promienia okręgu, powstanie trójkąt, podstawiasz pod pitagorasa i otrzymujesz
dwa punkty styczności, wystarczy sformułować równania prostych
4 maj 18:11
aaaaa: wszystko sie poskraca i wyjdzie ze a=.... nie pamietam a powinno byc rownanie kwadratowe bo
maja byc 2 proste
4 maj 18:12
aaaaa: lothar wiem ale wlasnie nie wyjdzie sprobuj zrobic
4 maj 18:12
aaaaa: i co zrobiliscie

? jak wam wyszlo
4 maj 18:14
ziomal: kminie, ale cos nie idzie
4 maj 18:16
aaaaa: wlasnie
4 maj 18:17
aaaaa: ja zrobilem tak
jesli przechodzi przez pkt a to y=ax+4a=3
pozniej musi byc odl = promieniowi czyli 7=3a−2+4a+3√a2+1
a licznik musi byc w wart bezwzgl
4 maj 18:21
ziomal:

to ma tak wygladac?
4 maj 18:22
aaaaa: no nie wazne jak ma wygladac bo tu chodzi o rownanie prostej zobacz jak ja zaczalem
4 maj 18:22
Svanar:

r =
√10 S(3,2)
y = ax+b A(−4,3)
3 = −4a + b → b = 3+4a
y = ax+3+4a
ax−y+3+4a = 0
podstawiasz do wzoru na odległosc punktu od prostej, d.... a d= r... znajdziesz a
4 maj 18:23
ziomal: y=ax+4a=3 co to ma byc?
4 maj 18:24
aaaaa: ziomal juz wiem gdzie byl blad
4 maj 18:26
aaaaa: svanar ja zle promien obliczylem
wszystkko byloby dobrze gdyby nie promnien
4 maj 18:27
Svanar: moj jest dobry ?
4 maj 18:27
aaaaa: tak mi sie wydaje
4 maj 18:28
4 maj 18:28
aaaaa: svanar do ktorej chodzisz klasy
4 maj 18:31
ziomal: on maturzysta
tak samo jak ja
4 maj 19:12