punkt wspolny
Aniutkas: wykres funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−1)
2+3 majeden punkt wspolny z prosta
a)y=−3 b)y=1 c)y=3 d)y=5
o co chodzi w tym zadaniu

? jak mam znalezc ten punkt wspolny

?
4 maj 20:25
Wydi:
4 maj 20:28
Rumpfy: wykres funkcji kwadratowej jest parabola, a prosta jest prosta

tj dla kazdego x przyjmuje
taka sama wartosc np y = 2
prosta przecina sie z parabola, W JEDNYM MIEJSCU tylko i wylacznie w wierzcholku, a
wierzcholkiem tej paraboli jest punkt (1; 3)
zatem ta prosta to y = 3
4 maj 20:28
Wydi:

Tak może lepiej
4 maj 20:29
Svanar:

y = 3
na chama ? podstawiasz po kolei i szukasz rownania gdzie jest 1 rozwiazanie
to czerwone "coś" to parabola z zadania, przesunieta o wektor [1,
3]
a kolorowo to podane proste
y=3
y=5
y=1
y=−3
4 maj 20:29
Eta:
W( x
w,y
w) to W( 1, 3)
ramiona paraboli do dołu
prosta y= 3 przechodzi przez wierzchołek paraboli ( więc ma jeden punkt wspólny z parabolą)
prosta y= −3 i prosta y= 1 −−− przecina parabolę w dwu punktach
więc tylko prosta y = 5 nie ma punktów wspólnych z wykresem,
bo jest nad wierzchołkiem paraboli
odp: d)
4 maj 20:30
Rumpfy: ja pierdole. xD
4 maj 20:30
Aniutkas: dzieki
4 maj 20:30
Svanar: Aniutkas: wykres funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−1)2+3
majeden punkt wspolny z prosta a)y=−3
b)y=1 c)y=3 d)y=5
eta
4 maj 20:31
dan: ej po co wy to kuźwa liczycie? w postaci kanonicznej jak on napisał to q się wyznacza z tego +3
czyli jest wierzcholek na y=3... po co to mieszać?
4 maj 20:31
Eta: sorry , źle przeczytałam treść zadania

"prosta ma jeden punkt wspólny"
to odp; c
jeszcze raz najmocniej przepraszam
4 maj 20:32
michał: musisz poprostu rozwiazac ten układ
4 maj 20:33
michał: odpowiedz d a nie c
4 maj 20:34
Eta:
Jaki układ


?
W( 1,
3)
prosta y= 3 −−−−−− ma jeden punkt wspólny ( przecina parabolę dokładnie w wierzchołku)
i to wszystko

!
4 maj 20:35
Aniutkas: ma byc c
4 maj 20:35
Eta:
poprawna i ostateczna odp; c
4 maj 20:36
michał: sorki przecina w y rowny 5 kurwa spokojnie
4 maj 20:37
michał: bo ja obliczyłem wierzchołek paraboli
4 maj 20:41
4 maj 20:44
Nikka: popieram
4 maj 20:49