okrąg
Piotrek: Dany jest okrąg o równaniu (x−5)
2 + (y=1)
2 = 25 Długość tego okręgu jest równa

? jak to
obliczyc
4 maj 17:51
Lothar: Ob = πr2
z równania wiemy że r=5
4 maj 17:53
Lothar: wybacz, Obwód = 2πr
4 maj 17:53
Piotrek: no własnie jak wyliczyć ten promień bo coś mi umkneło
4 maj 17:55
Piotrek: i jak byś mógł mi powiedziec jak obliczyć najwiekszą wartość funkcji kwadratowej
4 maj 17:56
Szarlej: z wzoru po znaku równości masz r do kwadratu czyli Rkwadrat = 25, więc r=5.
długośc okręgu wynosi 10π
4 maj 18:00
Lothar: | | −Δ | |
największa wartośc funkcji kwadratowej to q = |
| , ale tylko w przypadku gdy a<0 |
| | 4a | |
4 maj 18:01
Piotrek: ok dzieki a mozesz z ta f kwadratową mi podpowiedziec
4 maj 18:01
Piotrek: o dziex
4 maj 18:02
Piotrek: zaraz napisze ci działanie i mi pomozesz mam nadzieje
4 maj 18:03
Piotrek: Największą wartością funkcji kwadratowej f(x) = −2(x+3)2 − 4 jest
4 maj 18:04
Piotrek: gdzies zrobiłem błąd bo q wyszło mi 0
4 maj 18:04
dan: to tu masz p=−3 i q=4
4 maj 18:04
Piotrek: juz mam zapomniałem o −4 na koncu przykładu
4 maj 18:07