wielomiany
ucząca-się: wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, aprzy dzieleniu przez (x+1) daje
reszte −4. Wyznacz restze z dzielenia tego wieloianu przez wielomian P(x)=x2−2x−15 .
I zaczelam tak :
W(−2)=8
W(−1)=−4
8=H(−2)4−6+2−2a+b
−4=H(−1)−3+2−a+b
tylko nie wiem co to jest to "h(−2)" .. bo mam wzór z wcześniejszego zadania które tłumaczył mi
ktoś na forum.. i tam zawsze było "razy 0" ...wiec nie miałoto wiekszego znaczenia. a teraz ?
co to oznacza.? wiem,że to"H(x)" moze byc kazda inna literką− ja to zapisalam tak.
4 maj 15:00
Svanar: juz wszystko pisze
4 maj 15:15
Svanar: to H(x) to jest wynik dzielenia wielomianu przez (x−8), przeważnie sie Q(x) pisze
4 maj 15:16
ucząca-się: a dlaczego akurat przez (x−8)

tzn jak to będzie wyglądać

i dziękuję za pomoc
4 maj 15:49
ucząca-się: hallo?
4 maj 17:21
ucząca-się: czyli że (x−8) dlatego bo reszta 8

i wtedy jak się to zapisze

dzielenie wielomianu którego
przez (x−8)?: )
4 maj 17:31
Godzio: a przykład jest napewno taki ? głównie chodzi mi o P(x) bo jeśli tak to nie da się tego
rozwiązać
4 maj 17:35
motka54:
4 maj 17:37