zadanie otwarte;)
muzulmanka90: z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm3 wypływa w pierwszej minucie 5dm3 cieczy, a
w kazdej nastepnej o 0,25 dm3 mniej niż w poprzedniej. po ilu minutach naczynie będzie
opróżnione do polowy?
4 maj 20:15
Lucyna: to jest ciąg arytmetyczny o r=−0,25 i wyrazie początkowym a1=5. Jeśli znasz wzór na sumę ciągu
arytmetycznego, to pytanie się sprowadza do postaci kiedy Sn=51 wyliczysz z tego n i n będzie
odpowiedzią na pytanie po jakim czasie naczynie opróżni się do połowy.
4 maj 21:10
sylwia: Prosty sposób: do połowy opróżnione więc do 51dm3 wiec x−minuty
x−5 + x−5.25 + x−5.5 + x−5.75 + x−6+ x−6.25 + x−6.5 + x−6.75 i tak dalej... kumasz?
4 maj 21:14
ola: jeszcze łatwiej
5+4,75+4,5+4,25+4+3,75... itd. aż suma wyjdzie 51
4 maj 21:17