zadanie z funkcji
gość: prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden pkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f(X)=
−x2+6x − 10. wynika stąd że− odp
a) a=3
b) a=0
c) a= −1
d) a= −3
3 maj 13:24
dan: c) −1
3 maj 13:25
dan: sorry a) 3 bo ze wzoru wyznaczasz współrzędne x wierzchoiłka y=−b/2a
to wychodzi wtedy 3
3 maj 13:26
dan: chociaż nie liczę współrzędne y, bo tu chodzi o y to wtedy −Δ/4a to wychodzi mi teraz 1... sam
już nie wiem gmeram się sma w tym
3 maj 13:29
gość: znaczy wzór na q i wyjdzie. w każdym tego typu zadaniu powinnam liczyćq? tylko i wyłacznie>
dziękuję uprzejmie
3 maj 13:29
maturzystka: narysujcie sobie wykresik tej funkcji f(X) wyjdzie wam wierzchołek w punkcie (−1,3) ma ramiona
w dół, brak miejsc zerowych a owa funkcja y=a jest stała i ma tylko jeden punkt wspólny z
naszą parabola logiczna jest odp −1 gdyz funkcja stała jest prosta poziomą, równoległą do osi
OX a że mamy jeden punkt wspólny to musi byc w tym miejscu,wyzej nie miała by wcale a niżej
dwa bo druga funkcja jest parabola Panowie
4 maj 21:37