rownanie
martyna159: Rozwiąż równanie x3 − 4x2 − 3x +12 = 0 .
zawsze mam problem z tego typu zadaniami, moze ktos to jakos fajnie wyjasnic
4 maj 17:24
kos:
x
2( x −4) −3( x−4) =0
( x−4)( x
2−3)=0
(x−4)(x −
√3)( x+
√3)=0
x= 4 v x=
√3 v x = −
√3
4 maj 17:28
martyna159: ( x−4)( x
2−3)=0
dlaczego tak
4 maj 19:05
martyna159: nie da sie innym sposobem

bo ten to masakra
4 maj 19:06
Nikka: to nie masakra a typowe rozwiązanie..
od sumy trzeba przejść do iloczynu − staramy się znaleźć i wyłączyć wspólny czynnik...
możesz szukać całkowitych rozwiązań wśród podzielników wyrazu wolnego, ale to może wiązać się
ze żmudnymi obliczeniami i trzeba umieć dzielić wielomiany
4 maj 19:11
ziomal: zeby same takie na maturze dali xd
4 maj 19:14
Kinia: popieram żeby tylko dali takie na maturze!
4 maj 19:23
martyna159: ( x−4)( x2−3)=0
ale dlaczego tak
4 maj 19:36
Nikka: z pierwszych dwóch wyrazów wyłączasz x2 z 3−go i czwartego (−3)
x2(x−4) − 3(x−4)
w ten sposób uzyskujemy wspólny czynnik (x−4), który można wyłączyć przed całość
(x−4)(x2 − 3)
i dalej
x−4 = 0 lub x2−3 = 0
4 maj 19:41
martyna159: 
aha w koncu mi ktos rozjasnil umysl
4 maj 19:44
paula: nie no to to prościzna... właśnie byle takie TRUDNE były
4 maj 19:45
Nikka: może być kilka sposobów rozwiązania, kombinujesz po prostu

tu było prosto, czasem trzeba pogrupować wyrazy inaczej niż w podanym przykładzie czyli np.
połączyć 1 z 3 i 2 z 4, czy 1 z 4 i 2 z 3, itp., itd. ale cały czas dążymy do znalezienia
wspólnego czynnika, który można wyłączyć przed całość

...czasem wystarczy zastosować wzór skróconego mnożenia
4 maj 19:51
Nikka: ten sam przykład
x
3 − 3x i −4x
2 + 12
x(x
2−3) i −4(x
2−3)
tu wspólnym czynnikiem jest (x
2−3) ale po wyłączeniu przed całość dostaniemy to samo co w
poprzednim rozwiązaniu :
(x
2−3)(x−4)
4 maj 19:54
martyna159: aha wielkie dzieki, jestes wielka
4 maj 20:01
mysza: Rozwiąż rownanie x3+12=3x+4x2
5 kwi 21:33
mysza: Rozwiąż równanie x*3+12=3x+4x*2
5 kwi 21:35