oblicz promien okregu opisanego na trójkacie
angelika: Proszę o pomoc... Wykaż,że trójkąt o bokach a=3 b=2 c=4 jest rozwartokątny. oblicz promień
okręgu opisanego na tym trójkącie.
wiem że:.. a2+b2<c2
9+4<16
13<16 czyli trójkąt jest rozwartokątny i nie wiem jak drugą część zrobić ?
4 maj 20:53
Rumpfy: wykorzystaj wzor Herona (masz dane 3 boki) a potem porownaj do wzoru na pole, w ktorym jest R.
wzory znajdziesz w tablicach.
4 maj 20:55
Bystysz: Być może za duży "kaliber" na tego typu zadnie, ale pierwsza myśl: z twierdzenia cosinusów
liczę cosinus dowolnego kąta, a następnie zamieniając na sinus korzystam z twierdzenia sinusów
i tam mam już promień. Jak ktoś ma prościej to proszę. Pierwsza myśl była taka.
4 maj 20:57
angelika: a jak mam zamienic cosinus na sinus ?
4 maj 21:02
Bystysz: Z jedynki trygonometrycznej: sin2x + cos2x = 1
4 maj 21:03
Bystysz: Jak Ci wygodniej, ja osobiście nie lubię ze wzoru Herona korzystać.
4 maj 21:03
angelika: o super dzieki!
4 maj 21:06
Eta:
z tw, cosinusów

największy kąat leżzy naprzeciw najdłuższego boku
| | a2+b2−c2 | | 1 | |
cosγ= |
| = − |
|
|
| | 2ab | | 4 | |
cos γ<0 => ,że γ −−jest kątem rozwartym . c.n.u
druga cz. zad. najprościej ze wzoru sinusów:
sinγ>0 , bo γ€ (0,180
o)
sinγ= +
√1−cos2γ=
√1−116=
√916= +
34
to 2R= 4*
43
R=
83
4 maj 21:08
glab: 1−1/16 to jest 9\16. Jak to liczysz?
21 sty 17:15
ZK: | | 1 | | 16 | | 1 | | 16−1 | | 15 | |
1− |
| = |
| − |
| = |
| = |
|
|
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| 16 | | 4 | | 22 | |
| =1 tak samo |
| =1 tez |
| =1 i td
|
| 16 | | 4 | | 22 | |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
Jabys mial np odjac 1− |
| to 1 zamienisz na ulamek |
| i odejmujesz od niego |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
czyli
Z dodawaniem jest tak samo tylko ze zamiast odejmowac to dodajesz. Naprawde tego nie wiesz?
21 sty 18:28