oblicz sumę liczb
M: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych
ze zbioru {0, 1, 2, 3}.
4 maj 19:31
Wydi: moja propozycja

liczba możliwości; 3x4x4=48 sposobów

a
1=100
a
n=333 S
n=? oblicz
n=48
Szybko, łatwo i bez problemu!
4 maj 19:34
M: skąd wiadomo że one tworzą ciąg?
4 maj 19:40
M:
4 maj 20:42
sylwia: Mój sposób : Robisz sobie bo masz utworzyć 3cyfrową liczbe
na pierwszym miejscu nie możesz dać zera więc z 4liczb które masz wybierasz 3 (bo bez zera)
na drugim juz mozesz miec wszytkie i na trzecim tez

wiec 3*4*4= 48
4 maj 20:47
sylwia: rozumiesz?
4 maj 20:47
M: to rozumiem ale Wydi skorzystał ze wzoru na sumę ciągu arytm. a skąd wiadomo że te liczby
tworzą ciąg?
4 maj 20:57
sylwia: Nie wiem ja sobie nie utrudniam życia...
4 maj 20:58
Wydi: Szczerze mówiąc tak mi wpadło do głowy, spr w odpowiedziach i się zgadza więc może być
4 maj 21:04
Wydi: SYLWIA czytaj pytanie... SUMĘ liczb a nie ilość możliwości...
4 maj 21:05
ciezka: można z sumy ciagu jest uznamy ,że a1 = 100 a 333=a233
4 maj 21:05
Wydi: najszybciej z ciągu jak napisałem
4 maj 21:06
sylwia: hee ok dzia za uwagę ale ja zawsze tak robię i jest ok
4 maj 21:06
Wydi:
4 maj 21:09