Rozwiąż
Kamilek: Rozwiąż równanie!
x3-12x2+x-12=0
28 sty 17:00
Eta:
X2( x-12) + (x -12)=0 <=> (x-12)( x2 +1)=0
x= 12 --- tylko jedno rozw. w zb. liczb rzeczywistych ,bo x2 +1 ≠0
28 sty 17:02
Szymon: Zbiorem rozwiązań nierówności x2>4x jest.
4 maj 16:39
Monia:): x2>4x
x2−4x>0
a=1, b= −4, c=0
liczysz z tego delta i dalej x1 i x2
4 maj 16:41
Paweł: Rozwiąż równanie:
x3−4x2−3x+12=0
4 maj 20:22
motka54: monia nie wyciągasz x przed nawias i wychodzi x=0 i x=4
4 maj 20:24
Eta:
do
Paweł
x
2( x−4) −3( x−4)=0
(x−4)(x
2−3)=0
(x−4)(x−
√3)(x+
√3)=0
x= .... v x=....... v x=...... dokończ
4 maj 20:25
Nikka: ale po co liczyć deltę?
x
2 − 4x > 0
x(x−4) > 0
pierwiastki funkcji po lewej stronie to x = 0 , x = 4 (wynika z postaci iloczynowej trójmianu)
4 maj 20:26