Trygonometria równianie
Jony: "Wyznacz wartości parametru "m" dla których równianie (
12cosx − m)(2sinx−3m+2)=0 ma
rozwiązanie x∊(π,2π)"
W ogóle nie wiem jak ugryźć

pomocy!
4 maj 20:22
Iwona: (12cosx − m)(2sinx−3m+2)=0⇔12cosx − m=0 lub 2sinx−3m+2=0 i nalezy tu rozwiazac te dwa
rownania
pierwsze 12cosx − m=0, czyli 12cosx=m, czyli cosx=2m
drugie 2sinx−3m+2=0 , czyli sinx=12(3m−2)
4 maj 20:36
Lucyna: masz postać iloczynową czyli uzyskasz odpowiedź rozwiązując równanie:
0,5cosx−m=0 oraz 2sinx−3m+2=0
4 maj 20:37