q
Magda: W ciągu. geometrycznym a3=8, a7=12. wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu. z
komentarzem . dzięki
4 maj 20:14
Eta:
a
7= a
3*q
4 => 8=
12*q
4 => q
4= 16
to: q= 2 lub q= −2
a
3= a
1*q
2 => a
1*4= 8 => a
1= 2
są dwa takie ciągi spełniajace warunki zadania:
1) a
1=2 , q= 2
2) a
1=2 , q= −2
4 maj 20:20
Nikka: Eto masz błąd w obliczeniach:
| | 1 | |
powinno być |
| = 8*q4 , zamieniłaś wartości ... |
| | 2 | |
4 maj 20:33
Eta:
Słusznie

(oczopląsu dostałam

poprawiam :
12= 8*q
4 => q
4=
116 => q=
12 lub q= −
12
to
a
1*q
2= 8 => a
1 =8*4= 32
1) ciąg : a
1=32 q=
12
2) drugi ciąg a
1=32 , q= −
12
Dzięki
Nikka za poprawkę !
Pozdrawiam
4 maj 20:41