matura
martyna159: Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone.
W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
Masakra pomocy
4 maj 16:53
damorka: |Ω| = C
19 * C
16 = 64
A− zd. że wylosujemy dwie kule tego samego koloru
|A|= C
14 * C
12 + C
13* C
13 + C
12* C
11 = 8+ 9+ 2= 19
(Ω,P)− klasyczny model prawdopodobieństwa
Mam prośbę. Mógłby to ktoś sprawdzić?
4 maj 17:03
robinka: Ω=C
19*C
16= 54
A=4*2+3*3+2*1= 19
4 maj 17:04
robinka: 9*6=54 ")
4 maj 17:05
Lothar: | | 19 | |
ja robiłem za pomocą drzewa i wyszło mi |
| |
| | 54 | |
4 maj 17:05
damorka: uff, to nie jest ze mną tak źle...
A ja zawsze zapominam o drzewku... a fajnie sobie można nim sprawdzić
4 maj 17:06
damorka: AAale błąd

|Ω| jest równe oczywiście 54 a nie 64
4 maj 17:07
martyna159: ale to fajnie pokazalas juz rozumiem

dzieki
4 maj 17:15