wielomiany
ucząca-się: wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, aprzy dzieleniu przez (x+1) daje
reszte −4. Wyznacz restze z dzielenia tego wieloianu przez wielomian P(x)=x2−2x−15 .
I zaczelam tak :
W(−2)=8
W(−1)=−4
8=H(−2)4−6+2−2a+b
−4=H(−1)−3+2−a+b
tylko nie wiem co to jest to "h(−2)" .. bo mam wzór z wcześniejszego zadania które tłumaczył mi
ktoś na forum.. i tam zawsze było "razy 0" ...wiec nie miałoto wiekszego znaczenia. a teraz ?
co to oznacza.? wiem,że to"H(x)" moze byc kazda inna literką− ja to zapisalam tak.
4 maj 17:33