prawdopodobieństwo
Monika: Z talii 52 kart losujemy jedną. Ile jest równe prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kartę
trefl lub asa lub damę?
wynik powinien wyjść
1952
52 to rozumiem, ale skąd 19?

czy może odpowiedź jest błędna?
od razu dziękuję za pomoc
4 maj 18:51
Ali: moim zdaniem

Kart trefl mamy 13. Mamy 4 kolory, łącznie 52 karty więc 52/4 =13
w kolorze trefl zawarta jest już jedna dama i jeden as
pozostają nam jeszcze 3 asy innych kolorów i 3 damy innych kolorów
w sumie 13 + 3+ 3 =19
4 maj 18:55
Svanar: jest 13 trefli, 3 asy , 3 damy.... czemu 3 asy i 3 damy ? bo po jednym jest w kolorze trefl
wiec sa juz wylosowane
| | 13 | | 3 | | 3 | | 19 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | |
4 maj 18:56
Jasiu: talia − 52 karty
trefli jest 1/4 wszystkich kart 13 kart
wszystkich dam jest 4, ale w tym 1 trefl, którą już jest policzona zatem + 3 karty
wszystkich asów jest 4, ale w tym 1 trefl, czyli + 3 karty
13 + 3 + 3 = 19
4 maj 18:56