ehh
mag: W trapezie prostokątnym dłuższe ramię długości 3√2 cm jest prostpoadłe do krótszej przekątnej
oraz kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni. Oblicz długość dłuższej przekątnej trapezu.
4 maj 19:49
Rumpfy: c = 3
√2
h = d
kurrr, rysunek mi wcielo! agrrhh
cdn.
4 maj 20:02
Rumpfy:
4 maj 20:08
Rumpfy: β to kat miedzy przekatna d
1 a bokiem a (d
1 to czarna przekatna, d
2 − czerwona)
d
1 = 3
d
2 + b
2 = d
22 → b
2 = d
22 − d
2
c
2 + d
12 = b
2
c
2 + d
12 = d
22 − d
2
d
22 = c
2 + d
12 + d
2
wez sobie to przelicz
4 maj 20:16