Prosze pomozcie ,bo mam dzisiaj pustke w glowie
Monika: Na poczatku sezonu papryka czerwona i zielona kosztowaly tyle samo.Po pewnym czasie cena
papryki czerwonej wzrosla o 15%,a zielonej o 9%.O ile % wiecej zaplaci pani kowalska przy
zakupie 2 kg papryki zielonej i 1 kg czerwonej
9 maj 09:51
Basia:
x, x ceny początkowe czerwonej, zielonej
zapłaciłaby x+2x=3x
ceny obecne
x+0,15x=1,15x
x+0,09x=1,09x
zapłaci 1,15x+2,18x=3,33x
3x − 100%
3,33xz p%
3,33*100
p=
=1,11*100 = 111
3
czyli zapłaci 111% tego co na początku, czyli o 11% więcej