Wyznaczanie punktów na układzie
marta: Hej mam pytanie. Jak wyznaczyć punkty na układzie współrzędnych do podanych funkcji:
f(x) = 2x + 1 ( wiem że tutaj będzie (−1,0)(0,1) )
f(x) = −1
f(x) = 13x
6 maj 22:56
marta: Pomoże ktoś?
6 maj 23:35
Gustlik: Wzór funkcji y=ax+b, prosta przecina oś OY w punkcie b, czyli (0, b). Dla a>0 f(x) rosnie, a
dla a<0 f(x) maleje.
1. Zaznaczasz b na osi OY − prosta musi przejść przez ten punkt.
2. Jedziesz od tego punktu o 1 kratkę w prawo i o a kratek w górę, gdy a>0 lub o a kratek w dół
gdy a<0, i w ten sposób zaznaczasz kolejne punkty, możesz sobie narysować coś w rodzaju
schodków i Ci wyjdzie.
Czyli dla funkcji f(x) = 2x + 1
1. Zaznaczasz 1 na osi OY, bo b=1.
2. Jedziesz od tego punktu o 1 kratkę w prawo i o 2 kratki w górę, bo a=2>0, a więc f(x) rośnie
i w ten sposób zaznaczasz kolejne punkty − narysuj schodki.
6 maj 23:44