Rozwiąż układ równań
Aśka:
x − y = −1
xy = 2
(Wychodzą mi tutaj dwa rozwiązania dla y i nie wiem co zrobić ;>)
7 maj 19:28
kalafiorowa:
x=−1+y
(−1+y)y=2
y2−y−2=0
liczymy Δ
Δ=1+8=9 ⇒ √Δ=3
y=−1 ∨ y=2
7 maj 19:44
Lucyna: i słusznie, zgadza się to z interpretacją geometryczną. w ilu punktach prosta może przeciąć
hiperbolę?
Odp o ile nie jest to prosta pionowa albo pozioma, to w dwóch.
Zatem dla tych twoich y−ów policz x, to będą dwie pary punktów.
7 maj 19:44
kalafiorowa:
za szybko kliknelam w wyslij

dalej powinno byc tak:
x=−1+y
x=−1+1=0 ∨ x=−1+2=1
wiec wychodza nam dwa rozwiazania: x=0, y=−1 oraz x=1, y=2
7 maj 19:45
Basia:
dla y=−1
x=−1−1=−2
dla y=2
x=−1+2=1
7 maj 20:48