wyznacz dlugosc boku c trojkata
XYZ. :P: wyznacz dlugosc boku c trojkata, jesli dane sa dlugosci a,b dwoch jego bokow oraz wiadomo, ze
ha+hb=hc gdzie ha,hb,hc sa wysokosciami opuszczonych na odpowiednie boki tego trojkata.
7 cze 16:02
AS:

Pole trójkąta P = a*ha/2 = b*hb/2 = c*hc/2 czyli
a*ha = b*hb = c*hc
Wyliczam kolejno: ha = c*hc/a , hb = c*hc/b
Podstawiam do związku hc = ha + hb
hc = c*hc/a + c*hc/b |*a*b
a*b*hc = b*c*hc + a*c*hc |:hc
a*b = (b + a)*c
a*b
c = −−−−−
a + b
7 cze 17:16
jhg: ↖⊂ΔΩ
8 maj 19:05
jhg: tzn. dziękuje
8 maj 19:06
M:
24 wrz 20:59