jednok
aaaaaa: JEDNOKLADNOSC

na płaszczyżnie dane sa dwa punktu A i A'. Znajdz taki punkt O aby A'=J
o−2(A)
prosze o wytlumaczenie bo musze to zad zrobic ale nigdy nie mialem jeszcze jednokladnosci
8 maj 17:12
8 maj 17:17
Lucyna: tam znajdziesz wszystko co Ci jest potrzebne aby dowiedzieć się czegoś o jednokładności oraz
jak zrobić to zadanie
8 maj 17:19
aaaaaa: czytałem juz to ale jak mam znalezc pkt O jesli nie mam współrzednych A i B

?
8 maj 17:20
Lucyna: ponieważ to tylko punkt, możesz założyć że ma współrzędne (x,y) obrazem będzie (x',y') te dwa
punkty leżą na jednej prostej, która przechodzi przez środek O, tylko że odległość
2|AO|=|A'O|
najlepiej narysuj sobie układ współrzędnych z dwoma różnymi A i różnymi środkami O, zobacz jaka
jest zależność między współrzędnymi

A,A' i O
8 maj 17:38
aaaaaa: dzieki
8 maj 17:38
aaaaaa: Lucyna a mozesz sprawdzic mi wynik pewnego zadania tez z jednokladnosci
8 maj 17:39
aaaaaa: Znajdz obraz prostej bedacej wykresem funkcji y=0,5x−3 w jednokladnosci o skali s=1/3 i srodku
w pkt O(0,0)
wyszedl mi wynik y=0,5x−1
8 maj 17:40
Lucyna: dobrze Ci wyszło
8 maj 17:46
aaaaaa: to super
8 maj 17:47