matma
arek: ciąg(4,x,y) jest ciagiem geometrycznym malejacym.ciąg (y,x+1,5) jest ciagiem
arytmetycznym.Wyznacz x. prosze o odpowiedz

7 maj 17:27
next: x2 = 4y
y + 5 = 2x + 2
y = 2x −3
x2 = 8x − 12
x2 − 8x + 12 = 0
Δ= 64 − 48 = 16, √Δ= 4
x1=2 więc y= 1
x2=6 więc y= 9
Dla x= 2 ciąg geometryczna wygląda następująco (4,2,1) jest malejący
Dla x= 6 ciąg geometryczna wygląda następująco (4,6,9) jest rosnący więc odpada, zostaje x + 2
7 maj 17:35
next: heh troche mi sie pomyliło
Dla x= 2 ciąg geometryczny wygląda następująco (4,2,1) jest malejący
Dla x= 6 ciąg geometryczny wygląda następująco (4,6,9) jest rosnący więc odpada, zostaje x = 2
7 maj 17:36
Sylwia:
x4=
yx
(x+1)−y=5−(x+1)
I układ równań z dwoma niewiadomymi do rozwiązania
7 maj 17:39