Układ równań
Pin: siema może ktoś mi pomóc w tych zadaniach

1, Podany układ równań rozwiąż metodą podstawiania.
3x+3y=6
2x+y=10
2.Która liczba należy do zbioru rozwiązań równania −3x−2y=−6?
a). (2,6)
b). (−2,0)
c). (−4,9)
d). (8,15)
R.W.16l: 1.
/3x+3y=6
\2x+y=10
z drugiego wyrażenia wyliczamy np. y (y=10−2x) i podstawiamy do 1.
3x+3(10−2x)=6
3x+30−6x=6
−3x=−24
x=8
2.
−3x−2y=−6 −> −2y=3x−6 −> y=−3/2x+3
a. x=2, y=6
y=−3/2*2+3=0
0≠6 czyli a odpada
b. x=−2, y=0
y=−3/2*(−2)+3=6, czyli b odpada
c. y=−3/2*(−4)+3=9, czyli c OK

d. analogicznie odpada