PILNE!!!!
ewka: napisz wzór funkcji liniowej znając współczynnik kierunkowy i punkt który należy do prostej
a) a=−1.25 A=(3,2)
b) a=0 A=(3,−1)
c) a= 0.7 A=(2,10)
d) a=−1.2 A=( −1,1)
8 maj 21:51
next: hm zastanawiam się jak będzie wyglądać prosta z współczynnikiem = 0 i przechodzącym przez punkt
A = (3, −1) to chyba nie jest parabola
8 maj 21:53
olaaa: a=−1.23 czyli rownanie prostej to y=−1.25x+b teraz podstawiasz do tego wzoru punkt A(3,2)
za x=3 a y=2 −1.25*3+b=2 z tego wyjdzie ci b... i do rownania wyznaczonej prostej
pisujesz tyle ile ci wyszło za b. a reszta analogicznie .
8 maj 21:55
Lucyna: a) zatem masz prostą postaci y= −1,25x + b
A=(3,2) należy do prostej więc podstawi jego współrzędne w miejsce x,y
2 = −1,25*3 +b ⇒ b=5,75
nasz funkcja ma wzór postaci y= −1,25x + 5,75
y
b) jeśli a=0 to jest to prosta postaci y=b masz punkt A=(3,−1) więc y=−1
8 maj 21:56
next: no tak, ostatnio to coś zamotany jestem

haha
8 maj 21:57