Ile jest takich ustawień?
Kasia: Cyfry 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ustawiamy losowo tworząc ciąg i potraktujmy go jako liczbę
siedmiocyfrową, której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w
których otrzymamy liczbę siedmiocyfrową:
b) podzielną przez 4
c) parzystą
d) podzielną przez 25?
Są rozwiązania podane w podręczniku, ale nie ma wytłumaczone jasno skąd się to bierze...
Bardzo proszę o w miarę jasne wytłumaczenie...
19 paź 20:06
Eta:
a) liczby podzielne przez 4 , to takie:
których ostatnie dwie cyfry tworzą liczbe podzielna przez 4
weżmy najpierw takie dwie , w których występuje zero
są to: 04 , 20, 40, 60 −−− czyli jest ich cztery
pozostałe pięć możemy przestawić na 5! sposobów
więc jest ich : 5!*4
teraz podzielnych przez cztery ( bez zera na dwu ostatnich miejscach)
to: 12, 16, 24, 32, 36, 42, 56,64 −−− jest ich osiem
zatem: 8*5! −−−− wśród nich są takie ,że zawierają zero na początku
więc musimy je odrzucić , a ich ilość jest 8*4!
zatem łącznie takich liczb jest:
4*5! + 8*5! − 8*4! = 12*5! − 8*4! = 4!( 12*5 −8) = 4!*52 = 24*52= 1248
c) parzyste: to ostatnią cyfrą jest: 0, 2,4,6
jeżeli ostatnią jest zero , to już nie może być na pierwszym miejscu
zatem taka ilość jest : 6!
jeżeli teraz zero nie jest na oststnim miejscu , to mogątam być: 2,4,6
czyli trzy takie mozliwości
mamy ich zatem: 3*6! , ale wśród nich są takie ,żze na pierwszym miejscu jest zero
czyli znowu ( podobnie) musimy je odrzucić
zatem odrzucamy ilość 3* 5!
czyli mamy:
3*6! − 3*5! = 3*5!( 6 −1) = 3*5*5! −−− parzyste bez zera na poczatku i na
końcu
łącznie mamy takich liczb:
6! + 3*5*5! = ....... dokończ
d) podobnie, podpowiem:
liczby podzielne przez 25 , to takie ,które kończą się : (00) (50) (25) (75)
pierwsza para odpada ( 00) bo nie moga siepowtarzać
zatem takich ,które zawierają zero na ostatnich dwu miejscach to:(50)
więc ilość ich jest: 5!*1= 5!
teraz podobnie jak w poprzednich zadaniach
kończące się na: 25 i 75 i nie mogą mieć zera na początku
spróbuj dokończyć ......
Ja tymczasem idę na herbatkę
19 paź 20:45
Mat: eta mały błędzik

podzielne przez 4 bez zera zamiast 42 52 powinno być
19 paź 20:56
Mat: i konczace na 75 nie moze byc w przypadku d bo nie mamy liczby 7
19 paź 21:04
Mat: ale mimo wszystko bardzo dziekuje za rozwiazanie tych przykładóq bo wczesniej nie kminilem jak
je zrobić
19 paź 21:12
19 paź 21:12
Eta:
No tak
Mat : masz rację

zamiast 42 ma być 52 ( oczywiście)
i nie będzie 75 ( też racja)
ale tak na przyszłość już jasne ( gdyby w zbiorze była 7

Dzięki za poprawki ! Najbardziej się cieszę ,że zrozumiałaś rozwiązanie tego zadania.
Pozdrawiam!
19 paź 21:23
Mat: eta a ja mam kolejny problem tzn mam zbior {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} i mam miec liczbe
pieciocyfrową nie mogą sie powtarzać
a) podzielne na 5
b) podzielne na 4 (ale jak juz 5 bede mial to i 4 zrobie)
c) wieksze od 60000
jak zapisac to pierwsze bo myslalem nad tym ze moziwe sa sytuacje ze jest na koncu 0 lub 5 to
jest podzielne na 5 i teraz jak wlasnei zapisac bo wczesniej mielismy zbior taki sam jak ilosc
cyfr w liczbie do zbudowania a tutaj nie z gory thx
19 paź 22:20
Mat: tyle moze byc tych cyfr −− −− −− −− −−
a tu po ile moze ich wystapic na kazdym miejscu 9 9 8 7 2 na pierwszym 9
bo bez zera w 9 odpada pierwsza a dochodzi zero wiec znowu jest 9 na 3 moze byc 8 na 4 7 a na
5 tylko 2 moga byc ale w ksiazce wychodzi calkiem inny wynik
19 paź 22:23
Kasia: Oj to tez się przyjrzę, bo znalazłam tez to zadanie u siebie w książce, tyle ze do tego na
lekcji jeszcze nie doszliśmy.
19 paź 22:25
Mat: my mielismy podstawy z kombinatoryki i potem kilka zadan do zrobienia w domu m.in te
19 paź 22:31
Kasia: ja nie byłam na 1 lekcji z permutacji, potem byłam ale nic nie zrozumiałam, dopiero teraz na
tym forum, a teraz jestem znów chora i znów bd miała zaległości
19 paź 22:35
Mat: mutacji nie mielismy my tylko podstawy z kombinatoryki i tyle np o rzucaniu monetą/ kostką i o
wybieraniu samorządu w klasie XD
19 paź 22:37
Eta:
jaką cyfrą się kończy liczba podzielna przez 5?
0 i 5
najpierw załtwmy się z zerem
ustawiamy go na ostatnim miejscu:
więc mamy takich liczb: 9*8*7*6*
1
teraz kończące się na 5 i nie zaczynające zerem: pamietaj ,że nie mogą się powtarzać!
8*8*7*6*
1
razem mamy: 9*8*7*6 + 8*8*7*6=......
19 paź 22:38
Kasia: właściwie może to już robiłeś: Liczby 1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo w ciąg. Ile jest możliwych
ustawień, w których:
a i b zrobiłam
c) na początku stoją liczby nieparzyste, a dalej parzyste
d) na początku lub końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległośc
pomiędzy 1 i 6?
O ile c) jestem w stanie zapisać, ale nie wiem skąd 36 ma wyjść, to d) jest jakieś kosmiczne...
19 paź 22:39
Mat: odnosnie Kasi to d nie zrobilem a w c robisz kreseczki XD
−− −− −− −− −− −−
3 2 1 3 2 1 = 36 czyli ile mozliwosci jest zawsze pod kazda z liczb
a do ety ale jak wezmiemy ze na poczatku nie moze byc 0 aaaaa juz kminie dzieki
19 paź 22:43
Łukasz: C jest banalne , a d to faktycznie kosmos jest
19 paź 22:44
Kasia: w sumie to jak zrobie kreseczki i podziele po 3 − − − | − − − z jednej strony 3!
możliwości i z drugiej też 3! możliwości, a potem sie pomnoży 3!*3! to też wychodzi, tylko nie
wiem czy to ma sens i czy tak może byc
19 paź 22:47
Łukasz: W pewnym sensie ma to jakiś sens

, ale lepiej zrob tak jak napisal Mat, prostszy zapis i
logiczny. Wszyscy beda wiedziec skad sie wszystko wzielo
19 paź 22:51
Mat: masz 3! * 3! = 3*2*1*3*2*1 = 36
19 paź 22:53
Kasia: tak też zrobiłam, zastanawiałam się tyko czy to było logiczne i czy dałoby się to zastosować
też w innych przypadkach.
Widzę, że Panowie pracujemy nad zbiorem do 3 klasy Kłaczkowa
19 paź 22:53
Łukasz: dokładnie, matma rozszerzona rządzi
19 paź 22:54
Kasia: Mat, faktycznie

na jedno wychodzi.. za dużo chyba na dziś tych kombinacji i mi się zaczyna
mieszać
19 paź 22:54
Kasia: Łukasz, nie chcesz mi chyba powiedzieć, że to ma coś wspólnego z rozszerzeniem? To ja nie wiem
po co ja to robię

powinnam mieć podstawę.
19 paź 22:56
Łukasz: to jest jeszcze podstawa, ale jak sie zacznie rozszerzenie z tego to dopiero będą korsarze
19 paź 22:58
Mat: ja teraz rozkminiam to z podzeilnoscia na 4 tu bedzie sieka XD bo jest 21 przypadków XD
19 paź 22:59
Kasia: to może mnie to odpuszczą

najgorsze w tym wszystkim jest to ze nauczyciele nie umieją
tłumaczyć...
19 paź 23:00
Łukasz: Oj Mateo, chyba cos pomieszales

Jak już koleżanka wczesniej wspomniala to jest podstawa i
watpie zeby zwykle istotki na podstawowej maturze mieli do rozwiazania az 21 przypadkow
19 paź 23:01
Kasia: Mat, mówisz o tym, które mi tłumaczyła Eta? skąd Ty tam 21 przypadków wynalazłeś
19 paź 23:01
Kasia: Matura, maturą a nauczyciele i tak zadają jak leci z książki

Po co? żeby forum nie zamknęli
chyba
19 paź 23:04
Mat: hm niestety z tym podzielnym na 4 mam problem bo wyszlo mi ze dla tych podzielnych tzn 04 08
12 20 24 28 32 36 40 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 92 96 (wykluczylem te co sie liczby
powtarzaja tzn 44 i 88) no i dla tych z 0 czyli 04 08 20 40 60 80 czli jest 6 mozliwych
przypadkow a tak patrzac to na ostatnim miejscu moga byc tylko 3 cyfry tzn 0 8 4 na
przedostatnim moze byc 0 2 4 6 8 czli 5 wiec iloczyn bedzie 7 6 5 5 3 mozliwosci kombinacji
cyfr czyli 7x6x5x5x3 = 3150 i teraz dla tyhc co są pozostałe tak

czy znowu gdzies walnąłem
sie
19 paź 23:06
Kasia: ale nie wiem, o którym zadaniu mówisz...?
19 paź 23:08
Mat: o 33
19 paź 23:09
Kasia: oj to Ci nic nie powiem, bo do tego jeszcze nie doszliśmy na lekcji
19 paź 23:10
Eta: Ok

dokończymy:
b) podzielne przez 4 z zerem na ostatnich dwu miejscach:
04, 08, 20,40,60, 80 −−− jest ich 6
więc 8*7*6*
6
podzielnych przez 4 bez zera na dwu ostatnich miejscach jest : 16( bez zera na dwu
ostatnich miejscach)
12,16,24,28, 32, 36, 48, 52,56,64,68,72,75,84,92,96
zatem ; 7**7*6*
16 −−−− bez zera na pierwszym miejscu
łacznie mamy takich liczb:
8*7*6*6 + 7*7*6*16=.......
c) większych od 6 000
czyli moga sie zaczynać na: 6 lub 7 lub 8 lub 9
i już nie maja zera na pierwszym miejscu;
więc: ilość ich jest:
4*9*8*7*6=..........
Miłych snów
19 paź 23:26
Kasia: Na pewno skorzystam, jak dojdę do tego zadania

Dzięki!

Dobranoc
19 paź 23:27
Mat: Eta a jak bierzesz ze to jest 8*7*6*6 dlaczego 4 iloczyny a nie 5 jak liczba 6 cyfrowa aaaaaaaa
juz wiem bo 2 ostatnie zajmuja to podzielne na 4 wiec ono sobie tak jakby 2 miejsca zajmuje
odrazu

dzieki
19 paź 23:31
Eta: 
o to własnie "biega"
19 paź 23:33
Mat: a moge prosic o jeszcze jedno XD jak mam to o co pytala Kasia tzn "Kasia: właściwie może to już
robiłeś: Liczby 1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo w ciąg. Ile jest możliwych ustawień, w których: a
i b zrobiłam c) na początku stoją liczby nieparzyste, a dalej parzyste d) na początku lub
końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległośc pomiędzy 1 i 6? "
o przyklład d probowałem rozpisywac ale za kazdym razem wychodzi mi 78 a to jest niestety zly
wynik
19 paź 23:34
Neem: Jakie są cyfry po
1 2 3 4 ...
2 4 6 8 ...
2 3 5 9 ...
?
6 maj 14:42