indukja matematyczna
oła: stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij że dla kazdej liczby n∊ N+ zachodzi równość
(1−1/4)(1−1/9)(1−1/16)*...*(1−1/n2)=(n+1)/2n dla n ≥ 2
6 maj 20:08
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
(1− |
| )(1− |
| )(1− |
| )*...*(1− |
| ) = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | | n2 | | 2n | |
1
o sprawdzamy czy równość zachodzi dla n = 2
0,75 = 0,75
2
o podstawiamy k za n
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | k+1 | |
(1− |
| )(1− |
| )(1− |
| )*...*(1− |
| ) = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | | k2 | | 2k | |
3
o sprawdzamy czy dla k + 1 zachodzi równość
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | k+2 | |
(1− |
| )(1− |
| )(1− |
| )*...*(1− |
| )*(1− |
| ) = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | | k2 | | (k+1)2 | | 2k+2 | |
| | k+1 | | 1 | | k+2 | |
( |
| )*(1− |
| ) = |
| |
| | 2k | | (k+1)2 | | 2k+2 | |
| | k+1 | | k+1 | | k+1 | | 1 | | (k+1)(k+1) − 1 | |
L = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| | 2k | | 2k(k+1)2 | | 2k | | 2k(k+1) | | 2k(k+1) | |
| (k+1)2 − 1 | | (k+1 − 1)(k+1+1) | | k(k+2) | | k+2 | |
| = |
| = |
| = |
| = P |
| 2k(k+1) | | 2k(k+1) | | 2k(k+1 | | 2k + 2 | |
6 maj 20:16
oła: a skąd z (k+1/2k)*(1− 1/(k+2)
2) wzielo sie k+1/2k − k+1/2k(k+1)
2
6 maj 20:34
6 maj 20:42
next: a możesz oła jaśniej to napisać bo nawet nie wiadomo o którą cześć zad chodzi
6 maj 20:45
oła: jak z tej lewej strony rownania w 6 linijce : ( k+12k ) * ( 1− 1(k+1)2 powstalo L=
k+12k − k+12k(k+1)2
6 maj 20:57
Godzio: poprostu wymnożyłem
| | k+1 | | 1 | | k+1 | | k+1 | | 1 | |
( |
| ) * (1 − |
| ) = |
| * 1 − |
| * |
| = |
| | 2k | | (k+1)2 | | 2k | | 2k | | (k+1)2 | |
6 maj 21:01
oła: aaaaale pierdoła ze mnie

dzieki wielkie
6 maj 21:06
Godzio:
6 maj 21:06