.
pol: Jeden z boków trójkąta wpisanego w okrąg jest średnicą tego okręgu i ma długość 5cm. Oblicz
pole trójkąta, jeśli:
a) jest to trójkąt równoramienny
| | 1 | |
b)stosunek długości jego pozostałych boków jest równy |
| |
| | 3 | |
Rozwiąże mi to ktoś?

Wielka prośba.
6 maj 19:48
Lucyna: trójkąt którego bok stanowi średnicę okręgu to jest tylko i wyłącznie trójkąt prostokątny.
a) ma być równoramienny zatem x2+x2=5⇒x=√5√2
pole takiego trójkąta 12(√5√2)2=54
b) nadal prostokątny x2+(3x)2=52
oblicz x drugi bok jest y=3x i podstaw do wzoru na pole.
6 maj 20:11
suseł:
a)
taki trójkąt musi być trójkątem prostokatnym , c= 5
( bo miara kąta wpisanego opartego na średnicy = 90
o
zatem jest to połówka kwadratu o przekątnej d= 2r = a
√2
P=
12a
2 =.......... dokończ..
b) podobnie: a, b −−− dł. przyprostokątnych
to: 3a= b
z tw> Pitagorasa:
a
2+b
2= c
2
a
2 + 9a
2= 25
10a
2= 25
a
2= 2,5 => a=
√2,5 , a>0
to: b= 3
√2,5
P=
12*
√2,5*3
√2,5= 1,5*2,5 = 3, 75 cm
2
6 maj 20:20
pol: a) P=6,25cm
2
Wielkie dzięki. Jak ja bym chciał z taką łatwością rozwiązywać te zadania.

Jeszcze raz
Wielkie Dzięki
6 maj 20:35