procenty xd
aaaa: witam mam otówr Fo średnicy= 12mm mam go powiekszyc o 10%

jak to zrobić?
7 maj 14:41
Basia:
pole należy zwiększyć o 10% czyli najpierw liczymy pole tego co jest
P=πr2 = 144π
P1=1,1*P=188,4
πR2=188,4
R=√188,4:π
jeżeli musisz podstaw za π≈3,14 i policz na kalkulatorze
odpowiedź: poszerzyć o R−r
7 maj 14:48
aaaa: hmm
a nie bedzie to z proporcij 100% − 12
10% −x
x=1,2
wtedy do 12+1,2 cm = 13,2 to wtedy jest +10%? chodzi mi ze po dodaniu 10% zebym wiedzial nową
srednicę

, pozatym r to promien wiec z Twojego wzoru było by 36
7 maj 14:51
Basia:
aaaa powiększasz promień o 10%; ja zrozumiałam, że cały otwór czyli jego pole należy
powiększyć o 10%
7 maj 14:53
Basia:
a poza tym oczywiście źle przeczytałam i źle pomnożyłam
średnica=12
promień = 6
P=36π
P1=39,6π
R=√39,6π
7 maj 14:56
Basia: o rany nie
R=√39,6
7 maj 14:57