Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20 i nast. a1=−4 , S3= −12
Katarzyna Olejnik: Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20 i nast. a1=−4 , S3= −12
6 maj 21:11
Lucyna: a2=a1q=1*q=q
a3=a1q2=1*q2=q2
a2+a3=q+q2=20⇒q2+q−20=0⇒Δ=1+80=81⇒√Δ=9⇒q=4 lub q=−5
dla q=4 wyrazy to : 1,4,16,64,256 i S5=a11−451−4=−1023−3=341
6 maj 21:25
Lucyna: dla q=−5 wyrazy ciągu będą postaci 1,−5,25,−125,...
S5=a11−(−5)51−(−5)=31266=521
6 maj 21:27
Lucyna: −4+(−4q)+(−4q2)=−12 / : (−4)
1+q+q2=3
q2+q−2=0
Δ=9⇒√Δ=3
q=1 lub q=−1
dla q=1 wyrazy to ciąg stały −4,−4,−4,−4,...
dla q=−1 wyrazy tworzą ciąg naprzemienny: −4,4,−4,4,−4,... ale jak dla q=−1 dodamy pierwsze
trzy wyrazy to nie otrzymamy −12 zatem q=1 jest ilorazem tego ciągu.
6 maj 21:32
suseł:
a
1+a
2+a+3= 1+20=21
dla q= −5 i a
1=1
S
5= a
1+a
2+a
3+a
4+a
5=21 +(−5)
3 +(−5)
4 = 21−125 +625 =
521
dla q= 4 i a
1=1
S
5= 21+ 4
3+4
4 = 21+64 +256 =
341
nie ma sensu liczyć tak prostej sumy ze wzorów
6 maj 21:38
Katarzyna Olejnik: a skad wzieliscie to q, jak to policzyliscie
6 maj 22:05
Katarzyna Olejnik: no kto pomoże

6 maj 22:35
suseł:
No przecież podała Ci to rozwiązanie Lucyna
a1=1
to: a2= a1*q= q a3= a1*q2= q2
a2+a3= 20 => q+q2= 20 => q2 +q −20=0 Δ= 81 √Δ= 9
q= −5 lub q= 4 masz dwa ciągi:
1) a1=1 i q= 4 : 1,4,16,64, 256 ( dodaj te wyrazy S5= 341
2) a1=1 i q= −5 1, −5, 25, −125 , 625 ( S5 = 521
więc nie wiem ? .... o co jeszcze pytasz ?
6 maj 22:51
Aleksandra : ja się pytam o q


?jak ono zostało obliczone, mam y obliczona delte i nagle wzielo sie q ,
skad ono jets, jak sie go obliczA
6 maj 22:54
suseł: OmG

masz równanie kwadratowe:
q
2 +q−20=0 a= 1 b= 1 c= 20
| | −b+√Δ | | −1+9 | | 8 | |
q1= |
| = |
| = |
| = 4
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b−√Δ | | −1−9 | | −10 | |
q2= |
| = |
| = |
| = −5
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
No cóż , myślałam ,że takie banalne równania potrafisz rozwiazywać
6 maj 23:30
Jolka: umiem , tylko czasami mam jakas zacme i nie umiem policzyc nawet dwa plus dwa, no zart, ale tak
mam, zdaza mi sie
6 maj 23:35
suseł:
6 maj 23:58
mądry: w ostatnim wpisie Lucyny jest błąd: q wynosi 1 i −2.
6 gru 22:12
yyy: pomocy
26 wrz 19:58
yyy: Prosze o pomoc jest tu ktoś?
26 wrz 19:59