Prosta w ukłądzie współrzędnych i równania z niewiadomymi
ja: Zad. 1
Podaj współrzędne punktów przecięcia z osiami układu prostej o równaniu:
a) y=2x−1
b) y= −
√2x+4
Zad. 2
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(−4,2) B=(−1,−3) C=(4,1). Napisz równanie prostej w
której zawiera się wysokość DC trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka C.
Zad. 3
Prosta Ab o równaniu y=
16x+
32. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i
przechodzącej prze punkt D=(−2
80, 3*2
81)
Zad. 4
Wierz. trój. ABC są ptk. A=(2,−3) B=(3,0) C=(−2,5) . Oblicz współ. ptk. S który jest ptk.
przecięcia sie symetralnych boków trój. ABC.
Zad. 5
Prosta l do której należy ptk. P=(−2,3) przecina proste o równaniach 2x−y−1=0 , 2x−y+4=0
odpowiednio w ptk. a, b. Wiedząc że |AB|=
√5 napisz równanie prostej l.
Proszę o pomoc z tymi zadaniami
next: next: Zad1. a) punkt przecięcia prostej z osią OX to (x,0) czyli podkładamy pod y=0 i
sprawdzamy dla jakich wartości x funkcja przyjmuje wartość 0
0=2x−1
2x=1
| | 1 | | 1 | |
x= |
| punkt przecięcia z osią OX to ( |
| ,0) |
| | 2 | | 2 | |
2 2
analogicznie do osi OY,tylko teraz pod x podstawiamy 0
y=2*0 − 1
y=−1 punkt przecięcia z osią OY to (0,−1)
walet:
W zadaniu 2 wystarczy wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej zawierającej punkty A, B,
a nie równanie tej prostej.
| | −3 − 2 | | 5 | |
a = |
| = − |
| |
| | −1 + 4 | | 3 | |