matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład wielomianów na czynniki
:D:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)= 2x3 − 7x2 + 5x
6 maj 17:19
suseł:
W(x) = x( 2x
2
−7x +5) , Δ= 9
√
Δ
=3 x
1
=
5
2
x
2
=1 W(x) = x*2( x−1)(x−
5
2
) = 2x( x−1)(x−
5
2
)
6 maj 17:38
:D:
dzięki
6 maj 17:56