Pomocy !!:D
zielony: 

Wyprowadź wzór no pole całkowite ostrosłupa prawidłowego o krawędzi podstawy a i krawędzi
bocznej b.
6 maj 19:52
pingua: Doprecyzuj, ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, trójkątnego?
6 maj 19:56
zielony: czworokątnego...
6 maj 20:04
zielony: Ej no pomóżcie
6 maj 20:32
pingua: Pp= a2
h− wysokość ściany bocznej
h2 + (12a)2 = b2
h2= b2 − (12a)2
h= √b2 − (12a)2
h= √b2 − 14a2
Pb= 4* (12*a*h)
Teraz podstawiasz pod h, i dodajesz do Pp
7 maj 11:00
pingua: Pp= a2
h− wysokość ściany bocznej
h2 + (12a)2 = b2
h2= b2 − (12a)2
h= √b2 − (12a)2
h= √b2 − 14a2
Pb= 4* (12*a*h)
Teraz podstawiasz pod h, i dodajesz do Pp
7 maj 11:02
tuna: Ogromne dzięki
8 maj 11:25