Ciąg geometryczny. Mam problem z tym zadaniem, nie wiem jak się za niego zabrać.
Raff: Suma pierwszego i czwartego wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48, a suma drugiego wyrazu i
piątego jest równa 24.
1) Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
2) Podaj wzór na ogólny wyraz tego ciągu
3) Oblicz sumę dwudziestu ośmiu początkowych wyrazów tego ciągu
Z treści wychodzi na to, że:
a1+a4=48
a2+a5=24
6 maj 16:41
Lucyna: a
1+a
4=48 ⇒ a
1+a
1q
3 = 48
a
2+a
5=24 ⇒ a
1q+a
1a
1q
4 = 24

jeśli się przyjrzysz, to zauważysz, że to drugie równanie jest równe q*pierwsze równanie
stronami
a
1+a
1q
3 = 48 / *q
a
1q+a
1a
1q
4 = 24
a
1q+a
1a
1q
4 = 48q
a
1q+a
1a
1q
4 = 24
48q=24 ⇒ q=
12
a
1(1+
18) = 48 ⇒ a
1 =
1283
2) a
n =
12832
−n
3) S
28=(
1283(1−2
−28)):(1−
12) =
13(2
8−2
−20)
7 maj 22:33