zadania
Matii: Mam do zrobienia takie oto zadania:
1. Zając biegnie 35 razy szybciej niż żółw, który na przybycie do mety potrzebuje 2h 20min. Z
jakim wyprzedzenem powinien wystartować żółw, aby obaj dobiegli w tym samym czasie?
2.Obw pewnego czworokąta wynosi 41 cm. Przekątna dzieli go na 2 trójkąty. Jeden z tych
trójkatów ma obw. 24cm, a drugi 35cm. jaką długość ma przekatna tego prostokąta?
3.Przed klasówką z matematyki Iwona postanowiła rozwiązać pewną liczbę zadań. Rozwiązała już
40% tych zadań, pozostało jej jeszcze 48 zadań ile zadań postanowiła rozwiązac? (najlepiej
równanie)
4.trzy kwadranse temu było tyle minut po 10 ile jest teraz do 11.Która jest teraz godzina?
Bardzo prosze o pomoc
8 maj 12:10
Basia:
ad.1
v − prędkość żółwia
v1=35*v − prędkość zająca
t=2h 20min = 213h=73h czas żółwia
t1 czas zająca
s=v*t = 73*v
s=v1*t1=35v*t1
35*v*t1=73*v /:v
35t1=73 /:35
t1=73*35=13*5=115h = 6015 min = 4 min
czas szukany = v−v1 = 2h 16min
8 maj 13:45
Basia:

x+y+z+t=41
x+y+d=35
z+t+d=24
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+y+d+z+t+d=35+24
(x+y+z+t)+2d=79
41+2d=79
dokończ
8 maj 13:47
Basia:
ad.3
liczba zadań n
rozwiązane 40%n = 0,4n
nierozwiązane = 48
0,4n+48=n
dokończ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ale można prostszym sposobem
nierozwiązane = 60%n = 0,6n
0,6n=48
dokończ
8 maj 13:50
Basia:
x − liczba minut "po 10" = liczba minut "do 11"
x+45+x=60 bo od 10 do 11 mamy 60 minut
2x=15
x=7,5
była 10:07:30
jest 10:52:30
8 maj 13:54